понедељак, 2. фебруар 2015.

Најчешћи кварови на рачунару које можете самостално уклонити


Део семинарског рада ученика првог разреда гимназије (истраживачки рад).

Једноставни кварови који се могу десити на рачунару

   Без обзира колико је рачунар добро састављен или његов софтвер добро           написан, пре или касније нешто ће поћи по злу. И већина почетника у PC    свету се врло непријатно изненади када се сусретне са серијом порука о         грешkи типа "Ilegal Operation" или у горем случају, са поруком "Fatal                  Exception errors" (популарно названом и "Плави екран смрти").

Рачунар не даје  слику


     То је један од најчешћих кварова, који се манифестује када рачунар приликом паљења почне да “ради”,али не даје слику.
    Узрок тога може бити неколико ствари.Најчешће се мисли да је узрок гарфичка картица,али то је један од ређих случајева.У виће случајева у питању је неисправно напајање или је у питању РАМ меморија.
     Да би превазишли овај проблем не би било лоше да се за почетак уради ресетовње БИОС-а,затим повежемо друго напајање и покушамо да дигнемо систем.Ако то не успе други кривац је РАМ.Некада је довољно само извадити модуле и почистити лежиста.Ако и то не успе онда ако имате више модула покушајте да покренете рачунар само са једним модула или да пронађете други РАМ.
       Понекад се деси да је кривац прашина на матичној плочи и процесору.


Грешке при инсталацији оперативног система

     Инсталација оперативног система у суштини је проста и сваки искуснији корисник не би требало да има потешкоћа с њом. Међутим, током инсталације корисници могу наићи на проблеме који се тичу саме компатибилности са рачунаром или хардверске грешке (квара) који спречавају нормалну инсталацију. Грешке се најчешће појављују у два облика. Или је у питању „плави екран смрти” (BSOD), или чаробњак за инсталацију не може да прекопира неке фајлове. Током почетног дела Windows инсталације на notebook рачунаре догађа се да се појави плави екран у тренутку када чаробњак дође до корака где треба одабрати партицију на коју ће се инсталирати Windows. Ова грешка се може исправити уласком у БИОС и пребацивањем SATA мода у compatibility или пребацити из AHCI у SATA мод.

      Инсталациони чаробњак некад не може да прекопира фајлове или током другог дела инсталације од корисника повремено тражи да пронађе локацију на којој се налазе неки фајлови. За овај проблем постоји више решења. Прво и основно је да се очисти ДВД или ЦД са ког се инсталира систем. После тога, ако се проблем понови, не би било лоше снимити копију оригиналног диска и покушати са њом. Ако ни то не помогне, онда смо сигурни да је проблем до хардверског дела рачунара.

Рачунар се ресетује

     При покретању било које захтевније апликације рачунар се ресетује и поново подигне оперативни система. До ресетовања може доћи због меморије,али то се може проверити тестирањем програмом “Gold memory”. Ако утврдимо да је меморија исправна,онда морамо проверити напајање.Ресетовање рачунара се понекад може десити  због лоших контакта у рачунару,  неисправне плоче,а поготову када су на плочи  надувани електролити.Често је узрок и инсталиран  некомпатиблни софтвер

Повезивање са интернетом
    Када покушате да се уконектујете на интернет (Диал УП-ом) на екрану добијете поруку “No dial tone”.Овакав квар је због неподешеног модема. Оно што је потребно урадити то је да у “Device menager” десним кликом кликнете на име модема и у опцијама унштиклирате опцију “Wait for dial tone”. Модем би требао да се пријави на трећем екрану приликом бутовања система и наравно да има правилно инсталиран драјвер без упитника или узвичника.

Квар хард диска

     Када се чује кланктање које иначе потиче од покушаја главе да учита firmwarehard diska једино што вам остаје је да замените хард диск и или га однесете негде на сервис. Ако немате важних података онда и нисте тако лоше прошли као у случају када морате да плаћате скупо скидање података са неисправног хард диска. Хард дискови су често непредвидљиви чак и када су нови зато ажурно бекапујте податке уколико су вредни.




Нема коментара:

Постави коментар