среда, 21. фебруар 2018.

Inkscape

Inkscape je vektorsko–grafički program za crtanje distribuiran pod GNU-ovom opštom javnom licencom. Dostupan je u operativnim sistemima LinuxFreeBSDMac OS XMicrosoft Windows. Iskazani cilj je da ovaj program postane moćna grafička alatka u potpunosti u skladu sa standardima XMLSVG i CSS. Ipak, Inkscape-ova implementacija standarda SVG i CSS je još uvek nepotpuna. Najuočljiviji je nedostatak podrške za animaciju i SVG fontove.

Inkscape ima višejezičku podršku, čak i za komplikovana pisma, što je opcija koju trenutno ne podržava većina komercijalnih aplikacija za vektorsku grafiku. Među jezicima na koje je lokalizovan je i srpski.
Program omogućava importovanje formata kao što su JPEG, PNG, TIFF, i drugi, a sposoban je da eksportuje u PNG format, kao i u više različitih vektorskih formata.Kako kažu tvorci ovog programa, glavni cilj prilikom kreiranja Inkscape-a im je bio da naprave moćan i praktičan alat za crtanje u potpunosti usklađen sa XML, SVG i CSS standardima. Iza razvoja programa stoji velika i dobro organizovana open source zajednica programera, koji konstatno rade na usavršavanju i nadogradnji programa.Za one koji planiraju da koriste Inkscape kao zamenu za CorelDRAW, sa ovim programom se može obaviti pristojan posao, ali imajte na umu da će vam trebati dosta vremena da se naviknete na korisnički interfejs koji i nije baš user-friendly.Ali ako pogledate cenu CorelDRAW-a, koja je prilično visoka, a sa druge stane, Inkscape je poptpuno besplatan, svakako da vam se isplati da utrošite malo vremena i naučite da radite sa ovim programom.
Okruženje programa Inkscape


Резултат слика за inkscape program


Na adresi 
mozete pronaći detaljno uputstvo za rad u ovom programu.
Takodje i na yootub mozete pratiti jednostavna uputstva i stici do konacnog resenja i crteža. 
Нема коментара:

Постави коментар