четвртак, 20. март 2014.

Информатика за 6 разред

Овде можете пронаћи упутство за учење програма за обраду графике Гимп. До сада смо се бавили изучавањем о векторске и растерске графике. Обрадили основне појмове и научили основе рада у програмима Гимп и Инкскејп (Gimp и Inkscape). Уколико не наставите да користите ове и сличне програме наш рад је био бескористан.  До сада су на страници „Гимп трикови“ постављена 83 видео упутства која вам могу олакшати коришћење Гимпа.
Корисна упутства на српском језику се налазе на страници Гимп туториали. Верзија програма коју користимо на часу је мало новија од оне која је овде описана, па се могу појавити мале разлике.

можете видети како Гимп може да изгледа као Фотошоп.
Желите да програм за обраду фотографија Гимп (Gimp) подсећа на Фотошоп (Photoshop).  Преузмите GIMPshop или GimPhoto. Ово су бесплатни програми и њиховом употребом не кршите ауторска права, а касније ћете ако будете желели лакше прећи на фотошоп.

Анимација


Анимација – поступак којим се брзим приказивањем слика неког предмета постиже да изгледа као да се предмет помера.Рачунарска анимација – стварање покретних слика помоћу рачунара.Да би изгледало као да се предмет помера слика се приказује на монитору и великом брзином се замењује другом сликом која је мало измењена.Да би се преварили око и мозак да виде непрекидан покрет, требало би да се измењује 12 слика у секунди или брже. За цртане филмове се најчешће користи 15 слика у секунди, а за филмови 24 слика у секунди.

Први филм – браћа Лимијер – 1895. година – ‘’Улазак воза у станицу’’

Постоји велики број програма за рачунарску анимацију. Постоје професионални програми који се користе при изради анимираних филмова и једноставни аматерски програми.

Пример: Програм PhotoScape

Преузето са сајта

http://informatika5678.wordpress.com/2013/03/17/%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0/

Active Gif Creator


Осим у овом програму анимације се могу радити и у програму Active Gif Creator. Приказ рада у овом програму можете погледати на следећем линку: 


Табеле
На овој адреси можете пронаћи све о табелама у Wordu.



Нема коментара:

Постави коментар